:: NOVICA
2014-09-30 08:47:29

Koliko škode sta Mariboru povzročila Kangler in Fištravec?

Franc Kangler se je Mariboru zgodil v času najbolj debelih hrušk. Letni proračuni v občinski blagajni so bili rekordni, največji celo v višini 160 mio eurov. In za njim se zgodi Andrej Fištravec.

Medtem, ko se na vsakem soočenju hvalita, kaj sta naredila z našim denarjem oz. tolikimi milijoni, je vendarle čas za trenutek resnice.

Samo v propadlo MAKS-ovo luknjo je bilo zmetanega približno 5 milijonov evrov občinskega denarja, postopki kot je preplačilo parcele Vegradu, preplačila za izvajalce del in storitve, pri organih pregona še vedno tečejo. Naj spomnim. Maks je bil najprej ocenjen kot 50-milijonski projekt, nato znižan na 31 milijonov, zadnja cena pa je bila 41 milijonov evrov. Edini, ki smo na nerazumljive Kanglerjeve poteze javno opozarjali, smo bili v Listi za pravičnost in razvoj. Ob tem ne gre pozabiti, da finančni polom še ni dokončno znan, saj zaradi propadlega projekta Maks ljubljanski arhitekturni biro Sadar + Vuga toži za nekaj več kot 640 tisoč evrov. Potem se zgodi Fištravec, ki celotni kompleks po nerazumljivo ugodnimi pogoji proda kupcu za ceno 610.000 evrov. Pri tem ne gre pozabiti, da je v času Kanglerja samo za nakup zemljišča od Vegradove Hilde Tovšak takrat plačano kar 2,2 milijona evrov!

Povedano drugače, Za gradbeno jamo je ZIM odštel blizu tri milijone evrov, Fištravec pa je znamenito jamo prodal za samo 240 tisočakov.

Radarji. Franc Kangler po sistemu javno zasebno partnerstvo izbere Iskro, iz začetnih 5,6 milijona evrov se investicija podraži na okoli 30 milijonov evrov. Tožba ki mestu grozi, znaša 280 milijonov evrov!

Za propadlo Univerzijado je bilo mesto ogroženo za približno 5 milijonov evrov. Ni jasno, kod so izpuhteli zagonski stroški za ustanovitev podjetja Univerzijada d.o.o., katerega direktor je bil Srečko Vilar. Ta isti Srečko, ki je bil do nedavnega tudi direktor ŠC Pohorje. Zaradi poroštev, ki jih je kot trdi Fištravec, podpisal Kangler zasebnemu podjetju ŠC Pohorje za najem kreditov za izgradnjo Pohorske vzpenjače grozi vnovčevanje poroštev in vračanje evropskih sredstev v višini do 19 milijonov evrov, seveda v primeru stečaja ŠC Pohorje. Sledi Fištravec, ki preko mariborskih javnih podjetij v naravnost neverjetno zgodbo nakaže še dodatnih več kot pol milijona evrov.

Marifarm. Ni znano kakšno breme bomo dejansko nosili mariborčani. Investicija podjetja Marifarm, ki je namesto predvidenih 15 milijonov evrov, je na koncu presegla 30 milijonov evrov! Po mnenju ekonomistov bo prav kmalu ogrozila celoten sistem javnega zavoda Mariborske Lekarne!

Veolia. Tožba iz preteklosti v višini 7,2 mio evrov. Fištravec »za nagrado« avtobusnemu podjetju brezplačno v lastništvo prenese del glavne mariborske Avtobusne postaje.

A to, na žalost, še daleč ni vse…

:: DOGODKI
:: ANKETE
Nadaljevanje politike Kanglerja
Ali menite da gre Fištravec po Kanglerjevi poti?
:: LPR TV