:: NOVICA
2014-09-21 22:32:29

Resnica o ŠC Pohorju

ŠC Pohorje

 V teh dneh je veliko polemik okrog ŠC Pohorja. Navidezno gre za še eno od številnih podjetij, ki je zrelo za stečaj, a so interesi tokrat bistveno drugačni, kot običajno. Pojdimo po vrsti:

Obdobje Kanglerja:

  1. Evropska unija v začetku leta 2009 Mariboru preko skladov zagotovi 10 MIO EUR nepovratnih sredstev za mariborsko gondolo. Pogoj: Transparenten razpis in potek del. Črpanje denarja s 1.1.2010.  Gondola v lasti občine Maribor!
  2. 19. Julija 2009 gondola pade. Franc Kangler evropskega denarja ne želi in podpiše pogodbo s ŠC Pohorje. Investicija se podraži na 12,5 MIO EUR, Kangler zraven garancije kredita za ŠC Pohorju zagotovi še 40 let plačevanje občine Maribora ŠC Pohorju vsako leto do 470.000 EUR (skupaj 18.800.000 EUR) iz proračuna občine.  Lastniki ŠC Pohorje vložijo zgolj 200.000 EUR, gondola je v lasti ŠC Pohorje!
  3. Kangler podpiše še aneks in jamči za kredit ŠC Pohorje s premoženjem občine za 19 MIO EUR. 

Kangler na Pohorju od podjetja Tovo Trade,  ki je v lasti Toneta Vogrinca in njegove soproge, kupi apartma. Pri tem  dobi,  glede na tržno ceno,  90.000 EUR popusta.  

 Obdobje Fištravca:

  1. Fištravec preko javnih podjetij (Mariborski vodovod, Marprom, Nigrad itd..) zagotavlja denar za ŠC Pohorje.  Javna podjetja občine Maribor, ki vsak mesec mariborčanom pošiljajo položnice,  »zakupijo oglasne prostore«.
  2. Mariborski vodovod in Nigrad dokapitalizirata podjetje Nipa d.o.o. – skupaj v višini 350.000 EUR. Mariborski vodovod celo brez sklepa skupščine. Fištravec se odloči »reševati« ŠC Pohorje s podjetjem Nipa, ki ni v popolni lasti občine, lastniki Nipe d.o.o. so preko Nigrada tudi zasebniki. Javno dostopni podatki kažejo, da Nipa 23. julija letos celo ustanovi še eno posebno družbo: Pohorje za šport in turizem.
  3. Nipa plača ŠC Pohorju aro za »predpogodbo«, če ne pride do najema, ara zapade v korist ŠC Pohorje. In do najema ne pride, ara zapade!

Stanje: ŠC Pohorje dolguje 64 milijonov evrov, od tega kar 40 milijonov bankam, pod vodo pa jo tiščijo še poroštva, ki jih je nekdanje vodstvo dalo drugim družbam v tej pohorski skupini. Gre za družbe, ki jih po večini preko družinskih navez obvladujejo sami lastniki ŠC Pohorje.

In kaj piše iz soočenja na Pohorju časnik Večer?  "Edini, ki je podprl dosedanja prizadevanja aktualnega župana, je bil, presenetljivo, prejšnji župan Franc Kangler."

Presenetljivo?

:: DOGODKI
:: ANKETE
Nadaljevanje politike Kanglerja
Ali menite da gre Fištravec po Kanglerjevi poti?
:: LPR TV